BIJENSTAND IN DE TUIN 2

Bijenwas smelten op de warmste augustusdag ooit. Bij 38°C.

Namelijk op 8 augustus 2020.

 

 

Bijen produceren was om hun raten te kunnen maken. Waar later de koningin haar eitjes, larfjes in legt. En waar later de bijen hun honing en stuifmeel in zullen opslaan.

Bijen zweten was.

 

 

Imkers willen graag zo veel mogelijk eigen was, van eigen bijen gebruiken. Bijen bevuilen hun eigen was bij gebruik. Een van de redenen dat ze ook willen gaan zwermen. Zo kunnen ze elders verder hun was opnieuw uitbouwen. In zuivere was ramen. De imker recupereert de vuile was. En smelt deze vervolgens. Dit kan op de volgende uitgelegde methode.
Rond dit tekstkader staan de foto's van het te gebruiken materiaal dat we hiervoor nodig hebben. Zoals de zonne smelter hier onder. Handschoenen vanwege de hitte. Oude bakvorm om de was op te vangen. enz. De zonnesmelter staat de hele dag gericht pal op de zon. Dus om de zoveel tijd even bij draaien.
Links kan men oude vervuilde brokken was zien. Deze wordt in de wassmelter gelegd. En door de enorme hitte die wordt geproduceerd binnenin de zonnesmelter, smelt de was langzaam, en vloeit hij via de inoxe bodem de oude bakvorm in. Zoals u kan zien wordt het donker bruine vuil tegen gehouden door een soort van filterdoek.
Links ziet men de bakvorm helemaal gevuld met zeer warme vloeibare was. Nu is het wachten tot hij opnieuw gestold is. Door de hitte die er nog buiten hangt, door de 38°C, zal de was zéér langzaam stollen. Dat heeft het voordeel dat de resterende vuile was langzaam naar beneden kan zinken. Zo krijgen we een natuurlijke scheiding van de vuile en zuivere was.
Rechts ziet men de geknoeide was die liep naast de bakvorm. Deze wordt uiteraard opnieuw gesmolten in de zonnensmelter. Deze hele procedure heeft een hele dag tijd nodig. Vanaf de opkomst van de zon tot dat ze ondergaat. Helemaal gratis voor niets zo maar.

Zo ziet er de klont gele was uit na de volledige stolling de dag nadien. De donkere bruine laag is de rest van het vuil dat toch nog door het opvang net is door gesijpeld.

Ziet het er niet lekker uit ? Verse was. het riekt in ieder geval héél lekker !!

 

terug naar startpagina